Драгомир Стойнев: През септември вдигаме цената на въглищата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 491 | Брой коментари 0
11:08 07.08.2013

През последните три и половина години не само че не бе увеличена, а обратно – има понижение на цената на въглищата, като възможна причина е стремеж да се фалира държавната компания Мини “Марица Изток”, каза в студиото на Нова телевизия Драгомир Стойнев.

В Мини “Марица-Изток” няма да има съкращения, пое ангажимент министърът. Отрасъл въгледобив трябва да се реформира, но това е задача за бъдещето, в момента задачата ми е да спася системата, уточни Стойнев.

Той посочи, че цената на произвеждания от едната от американските централи в “Марица Изток” ток е толкова висока, че няма кой да го купува, дори в Турция. Стойнев посочи, че е обяснил на всички от системата, че или намаляват цената на предлагания от тях ток, или всички по веригата потъват, защото хората просто не могат да си плащат сметките.

Таксата за пренос бе увеличена от правителството на ГЕРБ до 34 лева на мегаватчас, сега е 12 лева и това отпуши износа ин на ток за съседите. Днес очаквам износът да е 1600 мегавата, което означава, че се натоварват всичките ни мощности, посочи министърът.

Не е ясно защо предишните управляващи са предприели увеличаване на таксата, единственото, което е възможно като обяснение е търсенето на фалит на определени дружества, смята Стойнев.

В момента се прави преглед на 491 концесии за добив на въглища и ако има нередности и нарушения, ще издам заповед за спиране на концесията, докато те не се отстранят, уточни Стойнев. Това не значи, че се отнема концесията, а само се отстраняват нарушенията.

Той посочи, че когато проверки от държавната администрация не откриват очевадни нарушения в мините, това е съмнително и говори за корупция. Не е нормално, когато например в “Ораново” не е одобрен годишния проект за 2012 година, но работата в мината не е спряна. Вина за това имат и служители в министерството, които ще бъдат наказани. А за тези, които работиха по спасителните работи в рудника, днес правителството ще гласува 100 хиляди лева, съобщи още Стойнев.

Законите в държавата трябва да се спазват, ако има лоши условия на труд и други нередности, трябва да се действа според тях, категоричен бе министърът. Ако това доведе до затваряне на обекта, трябва да има държавен социален проект за останалите без работа.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени