Доц. Ангел Кунчев: 60-70% от хората ще изкарат COVID-19 на крак

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 217 | Брой коментари 0
11:00 30.03.2020

Около 60-70% от хората ще изкарат COVID-19  на крак,  с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Той обаче не скри, че 10-12 пъти е по-голяма смъртността при него, отколкото при грипа, при който тя е 0,2. При новия вирус леталитетът е между 2 и 3 процента.

Това е струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял, каза доц. Кунчев по повод настояванията на здравня щаб за скрининг с бързи тестове.

Главният здравен инспектор обясни, че това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса.

Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадам на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме, подчерта доц. Ангел Кунчев.

Той изрази надежда, че пощенските клонове в страната са направили графици така, че да не се струпват много възратни хора на едно място в предстоящите дни, когато ще се изплащат пенсиите.  Той посъветва семейства, където родителите са заразени, най-добре е детето да отиде при баба, дядо, близки.

Ако е невъзможно, не е казано, че това дете, ако се зарази, ще изкара заболяването по някакъв тежък начин, каза доц. Кунчев./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени