Coca Cola

Домът на боговете - Венецуела

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 7176 | Брой коментари 0
11:37 17.05.2013

 

Тепуи са широки планини, завършващи на върха си с плато. Срещат се в Гвианската планинска земя в Южна Америка, но най-вече в пределите на Венецуела. Преведено от езика на племето пемон „тепуи” означава „дом на боговете”. Тяхната височина е толкова впечатляваща, че човек има усещането, че стигат до края на небето.

Тепуи се срещат по отделно, а не като планинска верига. Това ги прави уникални по своята същност и дава възможност на много растения и животни да намерят своето убежище в тях. Някои животински и растителни видове например, обитават само едно тепуи. Обикновено впечатляващите планини се извисяват над заобикаляща ги гора или джунгла.

Най-високите тепуи достигат до повече от 3000 метра височина. Повечето планини са недостъпни пеша, като най-подходяща за преход е високата 2180 метра Рорайма. Тепуи представляват останки от голямо плато пясъчник, което някога е покривало територията между северната граница на басейна на Амазонка и Ориноко, между брега на Атлантическия океан и Рио Негро. Въпреки че тепуи изглеждат доста безлюдни, по върховете им гъмжи от живот.

Високата надморска височина на планините обяснява техния различен климат. На върха често вали хладен дъжд, а в основите на тепуи има тропически, топъл и влажен климат. Някои от растенията са уникални заради адаптацията си към околната среда. 2322 растителни вида са регистрирани в тепуи, като приблизително една трета от тях не се срещат никъде другаде по света.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени