Доброволци от ЦРОО готови да спасяват рибата от язовир „Студена”

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 16.01.2020 | Прочитания 1442 | Брой коментари 0
19:08 16.01.2020

50 човека са готови да се включат в доброволна акция по спасяването на рибата в язовир „Студена” – това каза за Перник нюз Марио Антонов от Централната рибноопазваща организация. Хората , които не веднъж са се включвали в доброволни инициативи са категорични, че рибата трябва да се спаси – чрез прехвърлянето й в язовир Пчелина. Това е единствената възможност. Проблем е, че в момента водата е замръзнала и не може със съответната техника да се изчисли приблизително колко риба има във водоема. Трябва да има и съответното становище от ВиК оператора в Перник. 

Със съответната техника в Перник е обещал като доброволец да дойде и Марио Тончев от Враца. Той ще дойде в града ни. Той ще иска минимално финансиранеРазходи  за гориво, надници на 3 ма души,  например по 40 лв. Минимални разходи

Разходи минимални.   

Рибата трябва да се прехвърли в „Пчелина” – за да се спаси Изисква го и закона в подобна ситуация. В него се казва:

„При обстоятелства налагащи пресушаването на водните обекти, лицето стопанисващо съоръженията е длъжно да осигури прехвърлянето на рибата и другите водни организми в друг воден обект и връщането им, или да финансира възстановяването им. Задълженията се съгласуват с Министерството на околната среда и водите и под контрола на ИАРА.”

Не бива да се подценява и това, че ако количеството вода падне още, а рибата е доста, може да се стигне до масово измиране - и тогава ще сме изправени пред екологична катастрофа - допълни Антонов.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени