Добре дошли в Перник! Добре дошли в столицата на маскарадните игри!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 27.01.2018 | Прочитания 24781 | Брой коментари 0
10:35 27.01.2018

Добре дошли в Перник! Добре дошли в столицата на маскарадните игри! – Карнавалните дефилета започнаха! Така водещите на фестивала Сурва 2018 откриха днешните дефилета на групите от Сурва 2018!

В конкурсната програма има сурвакари, кукери, бабугери, старци, джамали. В дефилетата ще вземат участие 105 групи за маскарадни игри от цяла България.  В Перник на площада и на сцената пред Двореца на културата ще дефилират и 17 групи от чужбина.

Нека всички ние, зрители, гости и участници се насладим на традициите! И се насладим на фестивала. С пожелание за една мирна, здрава и успешна нова година!

„Скъпа перничани, уважаеми гости! Уважаемо жури, без което този фестивал не бил същия. Поздравявам ви с началото на този ден. Потопете се в празника.

Желая успех на всички и да са спокойни – всички ще бъдат оценени от нас, от зрителите, от всички които ще се наслаждаваме на тяхното представяне” – каза  кметът Вяра Церовска

Ирена Георгиева – зам. министър на туризма поздрави всички от името на министъра на туризма. Тя благодари на всички, които са превърнали фестивала в символ на Перник! Сурва се е утвърдил като един от най разпознаваемите, колоритни и въздействащи фестивали – каза още тя. Той  е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Министерството винаги ще оказва подкрепа на Перник, каза още тя.

Честит празник! Щастлива Сурова! Много радост и много веселие на всички! – каза и областният управител Ирена Соколова.

Перничани бяха поздравени и от хенри ван дер Кроон – председател на федерацията на карнавалните градове и почетен гражданин на Перник. Той връчи плакет на кмета Церовска, за усилията й и в знак на приятелство и сътрудничество. По случай 27 международен фестивал СУРВА 2018. ФЕКГ дава и две купи като награда за групи от фестивала.

Деветчленно жури ще оценява тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи. Председател на журито е доцент доктор Георг Краев от НБУ. Членове:

1. Проф. Венета Янкова - Шуменски университет;

2. Доц. д-р Валентина Ганева – Райчева - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН;

3. Д-р Милена Любенова - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН;

4. Цветана Манова - етнолог, дългогодишен член на фестивалното жури;

5. Елена Темелкова - художник, директорът на художествената галерия в Перник;

6. Тодор Танговски - представител на кукерската група от село Войнягово;

7. Тодор Тодоров - хореограф, представител на сурвакарската група от с. Ярджиловци;

8. Румен Сергиев - представител на сурвакарската група от с. Дивотино.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени