mycomputer.BG

Добър пример: Чужденци почистваха село Мещица

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 999 | Брой коментари 0
07:29 12.02.2018

Четирима младежи от Австрия, Естония, Полша и Италия почистиха по проект  част от коритото на река Мещишка, която преминава през село Мещица. Работата на доброволците показа на местните, че чистотата на околната среда зависи единствено от нас самите. Много скоро след началото на проекта мещичани започнаха активно да се включват в почистването, включително голяма подрепа оказа новосъздаденото сдружение „Бъдеще за Мещица“. Вдъхновени от начинанието на АКСЕЛС, местни младежи инициираха засажданетo на над 70 медоносни дръвчета край селото. Доброволците изработиха и Стратегия за превенция на околната среда.

Доброволците периодично организираха презентации за „Разделно събиране на отпадъци“ и „Компостиране“. В края на миналата година направиха обширно анкетно проучване в селото за чистотата. Над 100 анкети бяха попълнени в с.Мещица, след което бе направен обстоен анализ на резултатите. От него стана ясно, че на някои улици контейнерите за боклук не са достатъчни, че хората имат нужда от разяснение какви са ползите от разделното събиране  и компостирането, повечето проявяват готовност да се включат в инициативи за подобряването на околната среда. Стратегията за превенция съдържа предложени набор от мерки, които да се приложат в рамките на 5 години и с които селото ще стане по-чисто, ще се повиши комфорта на живот. Мерките включват форми на неформално обучение насочени към различни целеви групи, масови събития като състезания, конкурси, спортни и арт дейноси. Авторите на стратегията са включили примери и добри практики от техните държави.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени