До края на седмицата в Перник ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 840 | Брой коментари 0
08:22 12.03.2018

В периода от 12 до 16 март 2018 г.  ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, за които не е необходимо направление. Прегледите се провеждат в рамките на стартиралата кампания „Дни на отворените врати”. Такива прегледи ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“.

В рамките на инициативата ще се провежда скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Данните сочат, че  през годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

През последните години в страната ни се  наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Спадът се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво, както и на съвместните действия на Министерството на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени