До 500 лева месечно е била "таксата спокойствие", която шофьори плащали на задържаните от ДАИ Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 05.04.2019 | Прочитания 1474 | Брой коментари 0
09:41 05.04.2019

Шестима служители на ДАИ-Перник ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, съобщи Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализирана прокуратура, във връзка с операцията за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ в Перник.

«Искам да благодаря на служители на ГДБОП от Перник за отлично свършената работа, които успяха за по-малко от година да разкрият това престъпление и да подадат качествена информация и доказателства. Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени 6 лица към ДАИ- Перник, като едно лице не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази в престъпна група е участвало ръководството на дирекцията – началникът, неговият заместник и редови служители на ДАИ-Перник“, уточни той.

Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирано водачи на техни превозни средства, каза Лилия Манолова, наблюдаващият прокурор по делото за организирана престъпна група за подкупи. По думите й ръководителят на групата – зам.-началникът на ДАИ-Перник, е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група.

Документирани са и суми, които са получавани след телефонно обаждане и психологическите дейности са били извършвани фиктивно, обясни още прокурорът.

Иззети са 51 000 лева, около 6000 евро и суми в различни видове валути. Групата е изисквала между 100 и 500 лева на автомобил месечно.

Престъпната група е съставяла и актове, в които са вписвани леки нарушения, за които сумите са били в пъти по-ниски от реалния размер на санкцията, обясни наблюдаващият прокурор.

По думите на прокурор Манолова голяма част от служителите в областната дирекция в Перник са знаели за престъпните схеми, а някои от тях не са били допускани да участват в групата. В събота ще бъде внесено искане в съда за мярка задържане под стража на шестимата обвиняеми, а спрямо последното лице ще се иска мярка за неотклонение поради медицински причини.

Предстои още работа с транспортните фирми и други лица, които имат информация по случая.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени