До 3 дни - всяка болница с отделение за болни с коронавирус

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 186 | Брой коментари 0
18:06 23.03.2020

Отделенията за лечение на болни с коронавируса COVID-19 са пълни. Затова ще поискам от здравния министър да нареди на всички болници в страната, без значение от тяхната собственост, до 3 дни да обосодят отделения за лечение на пациенти с коронавирус. Това обяви шефът на Националния оперативан шаб и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Те трябва да не са само с легла са леко болни, но и да са оборудвани с реанимационни легла.

Той обяви нови 11 случая на COVID-19 у нас. Така общият брой на заразените става 201. Ген. Мутафчийски обясни, че вече има един случай и в Дупница, двама са от Пазарджик - семейство, един контактен от Добрич и останалите седем са от София.

Падналият днес сняг няма връзка с коронавируса - за забавяне на разпространението на заразата, стана ясно още от думите му.

Ген. Мутафчийски обяви и две големи дарения - Българската банка за развитие е дарила 200 000 лева на здравното министерство, а Българският енергиен холдинг - 200 000 лева на Александровска болница.

Той обясни, че сред симптомите на новия коронавирус са задух, чувство на стягане в гърците, 38 градуса и повече температура. При тези симптоми пациентът трябва да се свърже с личния си лекар, медикът да извика линейка и пациентът да бъда транспортиран в болница.

Разликите в лечението на вирусна пневмония и COVID-19 не са съществени. Разпратени за протоколите с инструкции на СЗО до всички лекари, каза още шефът на Щаба. Той обясни, че двама от пациентите в Пирогов са в критично състояние. Други двама, лекуване в домашни условия с всекидневен брифинг по телефона, са поканени да влязат в болница. А младо момиче с положителна проба на COVID-19 изпаднало в паника, вкарали я в болница, но тя сама се самоизписала.

Никой никога не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите. отправили сме препоръка да има фанатична дезинфекция в тоалетните, каза още ген. Мутафчийски по повод на сигнали на граждани, че на част от бензиностанциите тоалетните са затворени.

Той разказа, че част от завърналите се от чужбина българи през родните летища са попълнили неграмотно анкетните си карти. Затова полицаите вече са инструктирани да ги преглеждат с тях.

Ген. Мутафчийски уточни, че поръчаните от българското правителство 1 млн. теста през общата европейска поръчка са утвърдените от СЗО. С тях ще започне масовото тестване на хората у нас./Кмета бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени