Днес е Международният ден на безследно изчезналите в резултат на насилие

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 30.08.2019 | Прочитания 112 | Брой коментари 0
08:57 30.08.2019

Светът отбелязва днес Международния ден на безследно изчезналите в резултат на насилие.

Той се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици, и с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.

Денят се отбелязва от 2003 г. предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие, които въвеждат и Международния ден на безследно изчезналите деца (25 май).

От 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие.

За пръв път през 2010 година България се включи в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

По данни на Международния комитет на Червения кръст повече от 19 000 граждани от балканските страни все още са в списъка на безследно изчезналите./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени