Дивотино чака гости за Сурва

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 10.01.2018 | Прочитания 218 | Брой коментари 0
16:36 10.01.2018

Фолклорен концерт с изпълненията на София Илиева, кулинарна изложба и пищна заря ще съпътстват на 14 януари народния празник Сурова в пернишкото село Дивотино, похвали се кметът на населеното място Румен Сергиев и допълни ,че ще гостува кукерска група от Петрич..

По стара традиция сурвакарската група ще направи обхождане на къщите за здраве и берекет. Обиколката ще започне рано сутринта в 8 часа. По-късно в 13.30 часа на площада пред „Ханчето" ще се разиграе ритуалът „Сурвакарска сватба" , а от 15 часа ще бъдат подредени вкусни гозби в салона на местното читалище „Чичо Стоян". От 16 часа центъра на Дивотино ще бъде огласен с изпълненията на София Илиева. Концертът ще започне от 16 часа и ще продължи до 18 ч., след което небето ще бъде озарено от празнична заря.

Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Групата представя традиционния зимен обичай "Сурвакарска сватба". Участниците в обичая са само мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, девер, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и народен оркестър.

Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Тя е удостоена и със „Златната маска" на Маскарадния фестивал „Сурва".

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени