Директорът на „Топлофикация“ Перник за исканите нови цени на топлинната енергия! Ще има ли промяна за пернишките абонати?

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 17.04.2020 | Прочитания 543 | Брой коментари 0
17:11 17.04.2020

Директорът на „Топлофикация“ Перник инж. Любомир Спасов внася важни уточнения около исканията на топлофикационните дружества за промени на цените на топлинната енергия, които се дискутират много в последните дни. Публикуваме становището му, без никаква намеса:

„Исканите от топлофикационните дружества нови цени на топлинната енергия станаха обект на сериозна обществена дискусия. Бихме искали в качеството си на експерти в областта и като едно от дружествата, които са подали искане за промяна в цената, да внесем някои ключови уточнения. Правим това, защото според нас част от информацията в публичното пространство бе изкривена и считаме за необходимо да изясним реалните факти.

„Топлофикация Перник“ АД в качеството си на производител на електрическа енергия в края на миналия месец подаде в КЕВР заявление за определяне на нова цена на енергията, генерирана от гореща вода. На първо място държим да изясним, че към момента на подаване на документите, които изцяло са изготвени според правилата и предложените бланки от КЕВР, всички цитирани и използвани при правене на калкулациите цени на енергоносители, бяха действащите към онзи момент т.е. към момента на подаване. Когато подготвяме официално искане до институция, се съобразяваме с действащите към конкретния момент цени, закони и правила. Няма как да подготвяме заявление и да правим сметки на база „прогнозни“ или „очаквани“ цени.

Държим за всички да е ясно, че крайната дума при определянето на продажбената цена, има КЕВР. Решението за това до каква степен исканията на всяка една топлофикация в страната за промяна на цената на парното в даден град ще бъдат удовлетворени, е само и единствено в правомощията на Държавния регулатор. Резолюцията на КЕВР ще бъде известна не по-рано от края на месец юни 2020 година и ще влезе в сила от 1.7.2020г.

За предстоящия отоплителен сезон „Топлофикация Перник“ АД е предложила  за одобрение цена за продажба на енергия с носител гореща вода в размер на 116,68лв без ДДС. Тази стойност е с около 3% повече от предложението ни за изтичащия отоплителен сезон, но видно от практиката на Регулаторът одобрените цени на парното  винаги са чувствително по-различни от исканото.

Нашите очаквания за предстоящия регулаторен период са цената на горещата вода да бъде запазена настоящата или да бъде намалена. Това ще е така поради официалното влизане в сила на промяната в цената на природния газ. Също така е необходимо да се знае, че КЕВР одобрява цена, която е пределна. Това означава, че е възможната максимална стойност, по която дава разрешение на всяко едно топлофикационно дружество да продава енергията, която е произвело. Въпросната цена не е задължение, а законно позволен максимум.

В нашата практика досега сме ползвали възможността да предлагаме на клиентите цена за доставяната топлинна енергия до домовете им, която е чувствително по-ниска от определената ни по закон.

Надяваме се, че с допълнителното обяснение от наша страна, обществеността ще се успокои. Правим всичко по силите си да не повишаваме цените за крайния потребител, а дори напротив опитваме се да въвеждаме промоционални условия, чрез които намаляваме цените за нашите абонати.

Пожелаваме светли празници на всички българи и най-вече ЗДРАВЕ! „

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени