Директорът на НИМХ за пожара край Чернобил: Нищо опасно няма да дойде

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 146 | Брой коментари 0
08:20 21.04.2020

Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава беше различна. Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) показват, че радиационният фон в България няма да се промени и няма опасност. Това заяви директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV.

Припомняме, че снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

Проф. Брънзов обясни още, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара край Чернобил. Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на обществени източници.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени