mycomputer.BG

Десетки въпроси поставиха перничани днес в зала „Панорама“, отговорите – до болка познати!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 09.02.2020 | Прочитания 1577 | Брой коментари 0
13:32 09.02.2020

Десетки въпроси се поставиха на организираното днес в зала „Панорама“ радио-кафе. Перничани  поставиха за пореден път въпроси, които се дискутират непрекъснато в града в последните месеци. Питаха и получаваха отговори от гостите, организирани от БНР и ИК „Спаси Перник“, които бяха „виновниците“ да се проведе това събитие.

В залата бяха председателят на ОбС Димитър Колев, зам.областният управител Иво Иванов, зам.кметовете Стефан Кръстев и Мирослав Стоицев. Тук беше прокуристът на ВиК Камен Каменов и шефът на дружеството Борислав Иванов. Като тесен специалист да отговори на специфичните въпроси по кризата беше поканен и инж. Петьо Петков.

Най-много въпроси бяха свързани с така нареченото спасително трасе, което трябва да доведе вода до Перник и дали всичко около този строеж е ясно и прозрачно.

„Защо трябва да се вкарват тръби от чужбина, като имаме кой да ги произведе тук?; Има ли вече ясен проект за това трасе и защо не се покаже?; Колко ще струва помощта от София, която както стана ясно е възмездна, и как това ще се отрази на цената на водата, която плащат перничани?; Гарантира ли този водопровод излизане от жестоката криза?“ – така общо може да се обединят питанията в тази насока.

Зам.областният управител Иво Иванов обясни, че макар и в бедствено положение има процедури, които трябва да се спазват. Възложени са договори за строителен контрол, ясно е, че основен изпълнител ще е държавната фирма „Монтажи“. Проектът обаче не е показан все още.

Димитър Колев напомни, че общински съвет е пуснал декларация до КЕВР за това, че в този момент цената на  водата на перничани не бива да се увеличава. Това може би ще стане в някакъв по-далечен период, когато излезем от критичната ситуация.

Зам.кметът Стоицев в отговор на въпрос за отклоненията за промишлени предприятия, напомни, че е сменен спирателния кран, поставени са водомери, които показват колко точно вода минава по трасето. Дали има нарушения по водоползването – това е в компетенциите на разследващите органи.

Зам.кметът Кръстев от своя страна напомни, че от въвеждането на бедственото положение има организация и се осигурява минерална вода на детски градини, училища, социални домове. По график се разпределя водата и от държавния резерв и от даренията, които пристигат.

Управителят на ВиК Борислав Иванов изказа увереност, че новият водопровод ще бъде изграден в срок , което ще позволи водата от язовир Студена да се спре. Перничани плащат водата като питейна, защото отговаря на всички изисквания за питейна вода. От пречиствателната станция тя излиза във всички норми. Качеството й се следи както от ВиК оператора, така и от РЗИ. 

На срещата перничани с право попитаха защо след като градът е в бедствено положение, не са работи на бедствени обороти. Изказаха се съмнения, че водопроводът ще стане готов до месец и ще може да подава вода на Перник. За пореден път се поставиха въпросите защо и кой  носи отговорност за кризата?  Какви са загубите от авариите, какво е състоянието на ВиК дружеството? Кога ще започне реалното изпълнение на плана за подмяна на водопроводната мрежа?  Какво става с водния цикъл на града? Все въпроси, които не получиха еднозначен отговор

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени