mycomputer.BG

Депутатите задължиха 4-годишните да ходят на предучилищна

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 554 | Брой коментари 0
14:03 09.07.2020

Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните деца. Тази мярка е заложена в поправките на Закона за предучилищното и училищното образование, които парламентът одобри на първо четене.

В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, е записано, че посещавалите по-дълго детска градина деца имат по-високи резултати в училище. Към  момента обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и едва 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у родителите им липсва отношение към обарзованието, пише още в мотивите.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.

Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовност да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн. за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.

С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от учебния план, като може да се използва при всякакви извънредни обстоятелства - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват пирсъствено обучение./Дарик

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени