Денят на хората с дългите сенки

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1173 | Брой коментари 0
08:26 01.11.2018

Търсачите на смисъл все повече се превръщат в ендедмичен вид, само дето не знаем ареала, в който са разпространени. Някак си им изгубихме следите.

За сметка това духовното плебейство е повсеместно и изяжда като марокански скакалец малкото останало от великаните на мисълта. А може би, за да сме донякъде окуражени, трябва да ги потърсим в миналото. Представете си, че е 1922 г., когато няма социални мрежи, никой не е чувал за антибиотици, за диетата на тоя или оня и не познават разделното хранене. Това да са ни били проблемите тогава обаче.

Три години след ужасния Ньойски договор България отчаяно се нуждае от сила, вяра и надежда. Стоян Омарчевски е тогавашният министър на просвещението, който между многото други неща ражда идеята да се поставят бюстове на заслужилите българи по алеите на Борисовата градина. Те и сега са там, стига някой модерен паразит да не ги наръфа заради собствената си интелектуална и човешка немощ. Земеделецът Омарчевски предлага на правителството на 1 ноември да се чества Денят на народните будители. Те са онези носители и търсачи на човешкия и националния смисъл, от които всяко общество отчаяно се нуждае. Няма да ги изреждаме всичките, защото всеки един е бил отчаяно смел в битката си за висок дух и ще бъде несправедливо да пропуснем някого. В техните времена делото им е истинско геройство, защото в решителни моменти са направили това, което е било необходимо за сънародниците им и за България. Всеки - в различно време и по различен начин, но преминавайки най-важния рубикон – собствените си страхове, за да стигнат до върховете на смелостта. Те са тези, в които българският народ се вглежда, за да намери своето духовно равновесие. Това винаги е нужно - и тогава, и сега. Писатели, духовници, учители, просветители.... Някои от тях са написали и хубави, и лоши текстове, някои от тях са със спорни политически биографии, някои са истински ангели на познанието, а други - залутани в идеите си. Хората, които наричаме национални будители, не са били „обкръжени от възкръснали“, по забележителния израз на Елиас Канети. Те са били като нас – слаби в личното, неумели в бита и съвършени в перспективата. А тя е онази всебългарска потребност от национален смисъл и вяра, към която са се стремили те тогава, и ние сега. Не гледайте с насмешка на Добри Чинтулов заради несръчните му понякога стихове, не завиждайте на Васил Априлов, че с парите си е построил българска гимназия в рискови времена. Не пресмятайте богатството на бизнесмена Мильо Касабов, който изпраща сина си Георги да завърши в престижните европейски университети и да намери смъртта си като Гео Милев, удушен от пигмеите на злото в казармените мазета. Приемете без уговорки суетността и бялата жилетка на търсача на истина Йосиф Хербст. Не се дразнете от Антон Страшимиров, който след просветителски митарства из България отчаяно пише пиесата си „Мрак“. Тези и много други титани са имали аналитичната сила на Еразъм, стоицизма на Кант и любознателността на Ломоносов. Нима смелият акт на Иларион Макариополски на 3 април 1860 г., когато не споменава името на цариградския патриарх и дава началото на българската църковна независимост, не е сходен с тезисите на Мартин Лутер на Вратата на Витенбергската църква, от които тръгва Реформацията? По-малък ли е трудът на неуморните събирачи на песни и приказки братя Миладинови от този на германските фолклористи Якоб и Вилхелм Грим? Нима не са европейски хора Евлоги и Христо Георгиеви? Просто тухла по тухла всички те градят духа на нацията.

Но колкото са много, толкова са и малко на фона на духовните плебеи и бракониерите в познанието от миналото до наши дни. Затова трябва да ги ценим безмерно, и то не само на 1 ноември. Това са хора на дългите сенки, които те хвърлят от озарението си. И дали ще се крием под сянката им, или ще се измерваме с нея, вече зависи единствено от самите нас./Монитор бг


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени