mycomputer.BG

Дайте на един учител извънредна ситуация и той ще завладее света

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 338 | Брой коментари 0
16:37 28.05.2020

Дайте на един учител компютър….и ученици.

И пак ще завладее света.

Така де, кой реши, че един учител може да завладее света на детето само ако е лице в лице с него?! Някой анонимен познавач на учителската професия?

И какво, ако един учител попадне в извънредно положение? Може би мислите, че той няма да се справи и упорито да сърфира с уверено вдигната глава към следващото препятствие, което ще преодолее с болка, но и с най-самодоволната усмивка? Защото той ще направи тъкмо това.

Един учител ще се примири вероятно с няколко недоволни родители и неориентирани в поредната платформа ученици, малко подигравки и завидно количество опак позитивизъм от типа на: „Браво за усилията, които полагате, но няма да стигнете далеч с това дистанционно обучение“. А вие какво си представяте – че животът все поднася най-доброто? И че учителят ще бъде успешен само с „идеалната“ среда в класната стая? Не. И с грешните опити онлайн, и с лутането в морето от платформи,  той ще пребъде, ще преодолява, ще завладява, ще преоткрива, ще прощава, ще продължава. Мислите си, може би, че учителят е склонен да се отказва, когато е трудно. Когато му пречи интернета, обстоятелствата, вярата в себе си. Грешите.

            Дайте на един учител правилната възможност и той ще завладее света. Протегнете му и  ръка – и той ще завладее света. Покажете му и накъде да върви или не му показвайте – и той пак ще тръгне. А какво ще стане, ако не му покажете отворената врата? Мислите ли, че един учител не може да влезе през прозореца, или комина, или балкона? Мислите ли, че не може сам да си протегне ръка, сам да си направи пътека? Защо пък да са му нужни правилните платформи?! И грешните вършат работа. И нищото също. Защото учителят е създател. В тъмното ще си запали свещ, в блатото ще се научи да плува, а с грешките си ще измине колкото път е нужно, защото знае, че ще го заведат на далеч по-добро място. Защото той не върви сам…следват го….неговите ученици.

Предизвиквам ви – намерете някой учител и „му дайте грешните обувки“. Кажете му, че не може. Че не е достатъчно добър, че мечтите са илюзии, че светът е страшен и провалът дебне отвсякъде. Кажете му, че ще трябва да чака по-добри времена, да отмине извънредното положение, да мине паниката. Кажете му, че трябва да живее в рамката, в която живеете, защото така е по-лесно. Кажете му, че на 50 години не може да използва интернет пространството, защото „не е първа младост“. Кажете му още, че му трябват обучения, време, екипи. Давайте, кажете му да не витае в облаците – реалността е жестока и той не може да си позволи да се сравнява с тийнейджърите, да преоткрива, да греши, да експериментира със себе си. Кажете му още, че не може да бъде истинското си аз, защото обстоятелствата не му го позволяват.

А после гледайте как с усмивка ще направи всичко, което си поиска. Защото може, защото иска. И защото нито обстоятелствата, нито вие, нито грешните решения ще го спрат.

Схванахте ли, че платформите нямат значение? Няма значение дали ще му предоставите някоя благодатна възможност, или ще му попречите да направи своето – учителят ще го постигне, стига да иска. Без значение дали някой му се усмихва, или мрачно е поставен пред изпитания всеки ден. Без значение дали ще му помогнете, или не. Без значение дали има безсънни нощи – той ще бъде благодарен за тях, защото те ще са процесът към правилната идея, светлината в тунела. Без значение дали положението е извънредно или „нормално“ – един учител винаги ще знае как да се възползва от него.

Дайте на един учител ... извънредна ситуация….компютър и ….ученици.

                И той пак ще завладее света.

Милена Алексиева – старши учител по български език и литература в XVI ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Перник

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени