Да бъдем бдителни по време на празниците

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 583 | Брой коментари 0
15:37 20.12.2012

 

 

 

 

           Традиционно в навечерието на Коледа и Нова година  пернишките полицаи организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността по време на празниците. Органите на реда предприемат мерки, с които да подсигурят сигурността на имуществото и безопасността на гражданите по време на Новогодишните  празници. В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени  конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците.

 

Специалистите по сигурността съветват гражданите, които отсъстват през празничните дни, да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да съблюдават дома им срещу евентуално посегателство.

 

Традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение.

 

 

От ОДМВР - Перник призовават да бъдем по-бдителни и да сме с повишено внимание. Това би ни предпазило от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити.

 

 

Подобни съвети от “Охранителна полиция” са важни и по време на път. Ако се наложи ремонт на автомобила на пътното платно предложената помощ, особено от “случайно” спрели хора, невинаги трябва да се приема безусловно. 

 

 

Служителите на “Охранителна полиция” насочват внимание и към очакваното интензивно движението по основните и второстепенни пътища в цялата област, особено в пиковите часове. “Пътна полиция” ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението. Засилено полицейско присъствие ще има и в районите на  хипермаркетите и големите хранителни вериги. Движението ще бъде подпомогнато и в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове. Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол. При тези инциденти потърпевши са предимно пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни  и неправоспособни шофьори.  Предстоят проверки за предотвратяване  продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без сертификат за качество.

 

 

Напомня се на гражданите, че производството и употребата на самоделни взривни устройства и пиротехнически средства застрашават техния живот и здраве. 

За да не бъдат помрачени предстоящите празници пътните полицаи съветват да следвате няколко прости съвета:

Организирайте пътуването си така, че да избегнете пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието.

Преди пътуването, прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми.

Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен.

При движение в колона, не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията. Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще Ви гарантира време за реакция.

            Поставяйте непременно предпазните колани и  настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията за да избегнете сблъсък.

  

 

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени