Държави, които не съществуваха преди 30 години

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 396 | Брой коментари 0
16:54 03.11.2017

Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има 196 международно признати суверенни държави, поне така твърдят повечето експерти. На различно мнение са експертите от Организацията на обединените нации - според тях признатите държави са 193. От своя страна Държавният департамент на САЩ признава 195 държави, според тях Тайван е китайска провинция, а не самостоятелна държава.

В света има и редица държави, които имат всички признаци на държавност – контрол над територията, система на управление, фактически суверенитет, но в същото време са лишени от пълно или частично международно дипломатическо признаване и като такива не могат да бъдат субект на международните отношения.

Въоръжените конфликти по света продължават да оформят облика на картата на света. Всички погледи са вперени в момента в Каталуния – ще има ли нова държава на картата на Европа или не – все още е рано да се каже.

Предлагаме ви да ви разходим из няколко държави, които не съществуваха преди 30 години:

Южен Судан

Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Южен Судан, Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Косово

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия./Дарик

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени