Държавата плаща противогрипните ваксини за хора над 65 години

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 570 | Брой коментари 0
08:27 10.01.2019

Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., която предвижда държавата да поеме ваксините на хората над 65 години, прие правителството днес.

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61 процента). Тези изчисления са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации в Наредба номер 15 от 2005 г. за имунизациите в България, закупуват се от пациента и се прилагат срещу заплащане, посочиха от пресслужбата на кабинета.

С приемане на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст. Целта е и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване, допълват от правителствената пресслужба.

Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица от целевата група, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация, добавят от МС.

Необходимите средства за изпълнението на програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването, се посочва в съобщението./Монитор

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени