mycomputer.BG

Държавата отказва компенсации за неизползваните винетки

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 137 | Брой коментари 0
10:07 13.05.2020

 

 Държавата няма да компенсира собствениците на автомобили, които заради извънредното положение и карантинните мерки не са можели да пътуват извън местата по местоживеене и така не са можели да ползват вече закупените винетки. Това става ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на парламентарен въпрос.

В него се посочва, че законът за извънредното положение, приет на 13 март, по същество не определя в нито една своя норма режим на неплащане на държавни такси, към които спадат и винетките. "Фактът, че законът за извънредното положение не засяга държавните такси, показва ясно волята на законодателя да осигури в момент на криза нормалното функциониране на държавата, на критичната инфраструктура, - железопътната, пътната, тази за пренос и доставка на ток, вода, както и доставката на храни и стоки от първа необходимост, които в голямата си част се доставят по републиканската пътна мрежа", смята министърът на финансите.

Друг аргумент на Горанов срещу даването на компенсации е това, че таксуването чрез винетки не било обвързано с брой и дължина на всяко пътуване. Освен това в закона били ограничени само пътуванията с цел туризъм, социални контакти, култура, образование и спорт. Докато предвижването с автомобили до работното място, за снабдяване на храни и стоки, както и пътуванията с цел грижа за възрастни хора, са били разрешени.

След като не са ограничени напълно всички пътувания, то не съществува изпълнима форма на компенсация за притежателите на винетки, която да не дискриминира една група потребители на пътя спрямо друга, смята Горанов. И допълва, че ако се дадат компенсации за таксуване на база време, то това няма да има равнопоставеност с тези, които плащали на база разстояние.

Повече от четири пъти е намаляло закупуването на годишни винетки след въвеждане на извънредното положение, сочат данни на МРРБ. Ползването на седмичните и уикенд винетки е намаляло трикратно. Така например в периода от 13 март до 1 април са закупени 71 360 годишни стикера, 988 месечни, 1587 тримесечни, 36 192 седмични, и 9140 уикенд винетки. За сравнение за същия период на миналата година са продадени над 130 хиляди годишни винетки, над 15 хиляди месечни, 2463 тримесечни, 91 хиляди седмични, и близо 30 хиляди уикенд винетки./Сега бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени