Д-р Веселин Герев: Понеделникът след смяната на времето е критичен

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 517 | Брой коментари 0
13:19 25.10.2018

Най-засегнати са хронично болните и шофьорите, коментира пред "Монитор" психиатърът.

- Д-р Герев, предстои да преместим часовника с час назад. Вярно ли е, че тази промяна дори ни кара да се чувстваме комфортно?

- Това е погрешно схващане. Местенето на стрелките както напред, така и назад променя динамичния стереотип на човека. И ще обясня защо. След промяната в края на седмицата ще започнем да ставаме с час по-късно, ще пием кафето си час по-късно и ще отиваме на работа час по-късно. Само че ще си тръгваме по-късно, което означава, че в края на работния ден организмът ни ще започне да се съпротивлява на промяната. Също така ще си лягаме час по-късно и това води до разстройване на ритъма. По-опасното е, че ще приемаме лекарствата си час по-късно и това е фатално за хората със сърдечносъдови, ендокринни и психични заболявания. Според кардиолози, след като преместим часовника с час назад, нямало никакъв проблем за организма ни, което не е вярно. Промяната влияе зле, защото изчакването с час за лекарства може да провокира сърдечна криза или аритмия. Преди 15 години дори попаднах на проучване на Шведския медицински институт, който присъжда нобеловите награди за медицина. В него беше изтъкнато, че при смяна на времето понеделникът е най-критичен за хората с хронични заболявания. Инфарктите и инсултите се увеличават с 50%. И тогава дори кардиолозите ни сочеха с пръст, приеха тези данни с насмешка. Но след като провериха посещенията в спешните центрове, се оказа, че случите се увеличават с 60%. Което показва, че това са световни тенденции. Спомняте ли си, че миналата година в понеделника точно след смяната на часовото време шофьорът на автобуса от София за Несебър заспа на волана и катастрофира. Добре че нямаше жертви. В Германия е правено проучване, че в понеделника след смяна на времето трудовите злополуки се увеличават с 50%, а ПТП-тата с 45% заради невнимание на водачите и заспиване на волана.

- Как да се адаптираме по-лесно?

- Особено хората, които работят с машини, управляват превозни средства, трябва да регулират ритъма на биологичния си часовник, като приемат вечер мелатонин. Дори и минималната промяна може да бъде фатална. А тези, които приемат лекарства, е добре цяла седмица преди смяната на времето да издърпат приема с 10 минути. Така в деня на смяната ще го синхронизират. Това е вариант, за да няма сътресения. Иначе за здравите хора самата адаптация е в рамките на 4 - 5 дни. Винаги последният час на работа ще е тежък, ще заспивате час по-рано, но и ще се събуждате час по-рано.

- Трябва ли тогава наистина да се върви към прекратяване на тази практика? Повечето българи се обявиха за това, но въпросът е кое да остане - лятно или зимно.

- Според мен ние генетично сме предразположени към зимното часово време.

- Според бизнеса обаче от гледна точка на икономиката ни е по-добре лятното.

- Лятното часово време не води до никакъв икономически ефект и това е доказано. То е въведено в Германия през Първата световна война. Идеята е да не светят няколко десетки милиона крушки, а енергията, която не се употребява, да се използва за металолеене, тоест за военната индустрия. В момента пестим достатъчно по отношение на енергия и отопление. Също така развитите страни от БРИКС от седем години не сменят времето, защото това вреди на здравето, а не носи ползи на икономиката. В САЩ също всеки щат решава сам за себе си.

- А увеличават ли се депресиите през това време заради по-краткия ден и ранното стъмняване?

- Депресиите са константни, промяна няма. Просто в някои сезони се засилват. Но през лятото е голям проблемът със съня, защото е светло до 21 часа. Американците са установили, че мелатонинът се произвежда на цикли - около 22 часа, когато навън вече е тъмно. В противен случай цикълът се измества и затова през лятото се спи доста по-малко и по-неспокойно. Това не се дължи само на жегата. Не случайно в скандинавските страни колегите препоръчват през лятото да се спускат щори за предпазване на организма, а зимата - солариум като фотостимулация./Монитор бг


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени