Д-р Александров участва в кръгла маса на тема "Здравеопазването на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства"

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 14.06.2018 | Прочитания 642 | Брой коментари 0
13:33 14.06.2018

Народният представител от ПП ГЕРБ-Перник д-р Александър Александров взе участие в кръгла маса на тема „Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства”. В рамките на форума бяха дискутирани темите за здравно-демографското състояние на населението, финансирането и проблемите на общественото здраве в България, както и защо е важно да се инвестира в общественото здраве.

Констатирани бяха положителните промени на здравно-демографските показатели, както и намаляването на рисковите фактори, на заболeваемостта и смъртността, могат да настъпят при устойчиви усилия и действия на всички отговорни институции. Финансовите вложения в системата на здравеопазване се увеличават през последните години, като разходите за лекарства и болнична помощ надвишават тези за извънболнична помощ и медико-диагностични дейности.

Д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазването, разясни важността на социалните и здравни инвестиции за подобряване на общественото здраве, както и огромната значимост на превенцията и профилактиката на заболяванията.

Съгласно изнесените данни демографските процеси в България се характеризират с трайни тенденции за намаляване на броя на населението и неговото застаряване. Основни причини за това са ниската раждаемост, нарастването на смъртността и емиграцията на значителна част от младите хора.

Положителните промени на здравно-демографските показатели, както и намаляването на рисковите фактори, на заболeваемостта и смъртността могат да настъпят при устойчиви усилия и действия на всички отговорни институции, отчитат още експертите.

В хода на  срещата беше направен анализ на дейността на Националния център по заразни и паразитни болести в контрола на инфекциите за опазване на общественото здраве.

Форумът се провежда под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, с председател д-р Даниела Дариткова. В кръглата маса участваха още представители на отговорните държавни институции, Регионалните здравни инспекции, съсловните организации в сферата на здравеопазването, професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени