Дългото седене зад бюро уврежда мозъка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 422 | Брой коментари 0
08:10 14.04.2018

Много хора прекарват безброй часове в седнало положение - на бюрото в офиса или на дивана у дома. Всички сме наясно с факта, че заседналият начин на живот е вреден и създава сериозен риск за нашето здраве. Сега обаче, се оказва, че дългите часове прекарани на едно място вредят и на нашите мозъци.

Това са констатирали група американски учени в ново изследване, цитирано от британския вестник Daily Mail.

Те установили, че дългото седене зад бюрото прави хората глупави, защото обездвижването предизвиква свиване на мозъка.

Екипът от Калифорнийския университет в Лос Анджелис провел тестове с 35 доброволци.

Резултатите показали, че застоялият начин на живот в офиса и пред телевизора води до намаляване на участък в мозъка, отговорен за паметта.

Хроничната липса на физическа активност дава отражение върху сивата материя в темпоралния лоб на мозъка, която там е значително по-малко. Подобни изменения в този участък винаги се считат за ранни признаци за развиване на деменция.

Калифорнийските учени провели тестове с доброволци на възраст между 45 и 75 години. Те били подложени на сканиране с ядрено-магнитен резонанс, за да бъде подробно изследван техният темпорален дял на мозъка. При хората със заседнал начин на живот той изтънява./Факти бг

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени