Чудесата на иконата ,,Св. Богродица” в Бачковския манастир

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 130 | Брой коментари 0
08:21 28.08.2019

Бачковският манастир е втори по големина у нас след Рилския. Известен е зад пределите на страната ни още през Средовековието.

Манастирът е кацнал на една площадка под планинските възвишения на северните склонове на Източните Родопи, над десният бряг на река Чая. Бачковският манастир е малък оазис, заобиколен от буйна растителност и вековни чинари, от орехи и тополи, разположени на слънчево място.

Той е сред 100-те национални исторически обекта на БТС.

Там се намира и чудотворната икона на ,,Св.Богродица.”

От векове за иконата в Бачковския манастир се говори, че е спасила мнозина вярващи. Силата й е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквата на обителта, се смята за чудотворен.

Поверието гласи, че, оставена при олтара на манастирската църква, една нощ тя се преместила сама до входа и се явила в съня на един от монасите. Богородица казала, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца.

Вярващите понасят чудотворната икона в литийно шествие на втория ден на Великден. Тази традиция събира хиляди хора от цяла България. Едни от тях търсят лечение от тежка болест, други се надяват така да измолят прошка за греховете си. Трети искрено вярват, че иконата ще им помогне най-накрая да се сдобият с дълго чаканата рожба.

Иконата е намерена от две деца. В паметния ден, когато момчетата я понесли към светата обител, манастирските камбани сами зазвънели.

Много чудеса се случили в този манастир. За две от тях разказва един от монасите.

В началото на 80-те години на ХХ в., докато Михаил си стоял пред манастира, към него се приближили две жени. Едната от тях била болна от рак и поискала от монаха да се помоли заедно с нея. Отишли до малката пещера, където иконата била намерена, и се помолили. След като се върнали, жената се отправила към Пловдив, където трябвало да я изследват окончателно. При изследването лекарите останали учудени, че няма тумор.

Изцеление получава и Елена, която е приета за мъртва и тялото й е свалено в моргата на смолянска болница. Впоследствие в моргата забелязват, че палецът на ръката й трепва и извикват веднага медицинския персонал. След възстановяването си тя отива в Бачковския манастир, среща се с игумена му и споделя, че по времето, когато е била приета за мъртва, е видяла сън, като отправеното към нея желание е да посвети живота си на манастира.

В Бачково чудеса продължават да стават и до днес.

В манастирските църкви срещу подходящо заплащане се извършват бракосъчетания, кръщенета, молитви за здраве.

Освен с основния храм, Бачковският манастир разполага и с още две по-малки църкви – “Св. Архангели” и “Св. Никола”. Те впечатляват със запазените си стенописи, дело на известния майстор Захари Зограф. Заслужава внимание композицията “Страшният съд”.Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите – редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други./ Източник: Марица

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени