Човешката дейност е основната причина за горските пожари у нас

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 128 | Брой коментари 0
07:14 16.08.2019

Основната причина за възникването на горските и полските пожари е човешката дейност, обикновено свързана с небрежност, самоувереност, недооценяване на обстановката, посочи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Около процент-процент и половина от близо 40 хиляди пожара за една година са възникнали от естествени причини, каза още той. Николов присъства на отбелязването на Деня на спасението.

Ако се говори за пожари в транспортни средства или в сгради, тогава може да става дума за износване, технически недостатъци, нередности при строителството и експлоатацията.

В отговор на въпрос за умишлено палене на гори Николов каза, че в България не е "атрактивно да изгаряш гори, а след това да строиш, както в други държави".

Правилно са действали пожарникарите при овладяването на пожара край автомагистрала "Струма", каза още Николов и подчерта, че най-напред е трябвало да се овладее ситуацията под моста, както са направили колегите му. По думите му движението там няма да бъде пуснато скоро, тъй като трябва да се направи експертиза, евентуално след това разработване на нов проект и изпълнението му така, че АПИ да бъда сигурна, че магистралата ще бъде безопасна.

Николов обясни, че огънят е най-големият противник на стоманобетонните конструкции. При нагряването им над 400 градуса те започват да губят своята носеща способност и това е свързано преди всичко с армировката, а не толкова със самия бетон, допълни още той.

Температурата на моменти е надвишавала доста над 400 градуса и въпросът е дали е успяла да прегрее достатъчно навътре и да повреди конструкцията, добави Николов. Усилията на всички пожарникари бяха насочени към овладяване на пожара под моста и охлаждане на конструкцията, така че да запазят моста, но това доведе до друг проблем - пожарът обхвана гората над Дупница.

В момента има конкурс за назначаване на 90 пожарникари в цялата страна. Средно по 7 човека се борят за едно място, допълни още Николов./Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени