Членове на АБВ-Перник на протест за реализацията на АЕЦ "Белене" и "Южен поток"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1359 | Брой коментари 0
20:07 22.05.2018

    Членове и симпатизанти на АБВ-Перник от цялата област и техни съмишленици от страната участваха в протестен митинг пред сградата на МС в столицата.Протестиращите настояваха за реализацията на двата важни за България енергийни проекта: на АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

      Основателят на партията и президент на България (2002-2012) Георги Първанов апелира към противниците на проектите,всички без оглед на партийна принадлежност да се обединят за една национална кауза,гарантираща сигурността на страната.

     ПП АБВ е единствената формация, която устойчиво във времето е защитавала  позицията си по отношение на необходимостта от изграждането на АЕЦ „Белене“. Това заяви категорично основятелят на АБВ Георги Първанов.„Бяхме последователни в позицията си в това отношение във време, в което други политически сили си правиха ПР. Някои от тях дори организираха референдуми по темата, а след това две години изведнъж млъкнаха. На този фон ние не само говорихме, а и действахме. Проведохме един много сериозен енергиен форум с плеяда международни и български експерти, по време на който не се говори политически и идеологически. Говори се експертно и се подчерта защо АЕЦ „Белене“ е изгоден, необходим и икономически издържан за България. Сега, по отношение на необходимостта ни от нова ядрена мощност, чуваме от ГЕРБ същите тези неща, които ние от АБВ говорим повече от три години подред. Това според мен са очевидни неща за всеки човек, който има здрав разум и не робува на някакви идеологически предразсъдъци“, заяви Георги Първанов.Според него,АЕЦ „Белене“ е изгоден, необходим и икономически издържан за България проект.

   АБВ винаги се е борила и ще се бори за гарантиране на енергийната и национална сигурност на България,каза председателят на ПП АБВ Румен Петков. Централата не просто гарантира националната сигурност,тя гарантира работни места и ръст на икономиката, но и осигурява България енергийно в ера, в която това е жизнено необходимо. „Бях на един много сериозен международен форум, в който един британски политик обясни как в нашия регион след време няма да достигат енергийни мощности.  И ако някой твърди, че това е проект, обрасъл с корупция - нека да извади доказателствата“, категоричен бе председателят на АБВ. Имаме декларативно заявление, че България няма да се ангажира с изкупуването на ток, което за съжаление направихме с американските централи в „Марица-изток“. Има и ясни гаранции, че страната ни няма да поема гаранция от гледна точка на националния бюджет и днес сме свидетели на това, че има проявен инвестиционен интерес към централата. Ние, също така, имаме всички разрешителни и всички лицензии, които се изискват от ЕК. На този фон внушенията за разломи, за сеизмична опасност са несериозни. Нали не допускаме, че е възможно през всичките тези години и Китай, и Германия, и Франция, и „Росатом“ да са проявявали интерес към този проект,  ако имаше такива реални съмнения? За да видим какъв е проекта, нека всички депутати да гласуват за сваляне на мораториума, въпреки че това не е точния термин. Да видим кой ще прояви инвестиционен интерес. Да видим гаранциите и тогава да кажем: „Да, това е нужния на България проект или не, този проект засяга националната ни сигурност.Но при положение, че проекта, пак казвам, е лицензиран, аз не виждам защо трябва да имаме притеснения преди да сме видели условията на евентуалните инвеститори“,подчерта новоизбраният лидер на ПП АБВ.

    Румен Петков защити и изграждането на газопровода „Южен поток:„Нали разбирате, че не е нормално канцлера на Германия да се изправи и да каже „Ние на „Северен поток“ гледаме като на икономически проект. А ние на „Южен поток“ като на какво гледаме? Защо ни внушават, че този газопровод е зависимост? Ако е имало корупционни практики, да се дадат сигналите на прокуратурата. Но не може ЕС да има двойствени оценки за едно и също събитие, защото това насажда евроскептицизъм и недоверие в Европа и нейните институции“.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени