Читалище "Просвета 1909" - Перник чества 110-годишен юбилей

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 241 | Брой коментари 0
08:20 17.05.2019

Пернишкото читалище "Просвета 1909" отбелязва 110-годишен юбилей.То било основано през 1909г. по инициатива на народния учител Михаил Ваклинов със съдействието на жителите на квартал "Църква" Христо Живков, Васил Димитров и Стаменко Робов. В "Златна паметна книга" на читалището от 1937г. са записани много имена на хора, дарили парични средства. Около 20 000 тома е книжният фонд на културната институция.

Друга популярна форма - певческото творчество, са практикували през годините групата за изворен фолклор и народният хор.Сто и двайсетчленният хор е спечелил втора награда на хоров фестивал в зала "България" през 1952г. Десетилетия след това в читалището продължават да се пеят традиционни песни,предавани от по-възрастните към по-младите.

Името му през годините се среща по различни културни форуми: "Бърдото", "Копривщица", "Котел", "Орфеева дарба", "Витошки напеви" и др. Сега читалището работи с два фолклорни състава. С името му е свързана и първата детска музикална школа,фото клуб,балетна и школа по изобразително изкуство и др. Тук работят два танцови състава, завоювали множество награди и отличия./БТА

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени