Coca Cola

Четирима българи - фалшификаторите на Европа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 219 | Брой коментари 0
10:39 15.05.2019

Четирима българи са топфалшификаторите на антики в Европа. Те са наводнили буквално черния пазар на Стария континент с изящни ментета на най-различни артефакти, които само светило в археологията може да разпознае.

Това разкри шефът на сектор "Трафик на културни ценности" в ГДБОП главен инспектор Емил Александров, пише в. "Телеграф". По думите му най-фалшифицирани са антични монети, статуетки и предмети, свързани с религиозни ритуали. Изработени са основно от злато, сребро и бронз.

Четиримата топфалшификатори са мъже. "Явно майсторите са добри ювелири. Човек трябва да разбира от златарство - да работи със злато, сребро и скъпоценни камъни, за да направи нещо качество", коментира главен инспектор Александров. По думите му у н ас са засечени 7-8 ателиета, пръснати в различни области, които изработват изключително качествени ментета на различни антични предмети. Интересното е, че в този бизнес няма жени, сочат данните на антимафиотите.

Преди около месец при най-голямата спецакция между ГДБОП и испанските власти с кодово име "Сердика" беше разбира наша банда за трафик на антики. В хода й у нас бяха арестувани четирима души, а във Валенсия - 9-има. При обиските у тях бяха открити над 30 000 артефакти, подготвени за продажба по ebay. Сред тях има гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети. В имоти на българите са открити и матрици. Те обаче не са фалшификатори, а дилъри, които играят заедно с иманяри. "Над 80% от артефактите са истински, но другите са фалшификати. Все още не се знае кой ги е произвеждал", коментира шефът на "Трафик на културни ценности" в ГДБОП.

Антимафиотеи са засекли , че фалшификати на антики се правят дори от парчета различни археологически предмети. "Те се сглобяват по странен начин, за да изглеждат интересни за клиенти, но пак се водят фалшификати, дори да са от истински части./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени