Lotus homes

Честит Ден на Независимостта!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 132 | Брой коментари 0
07:55 22.09.2021

Това е венецът на усилията на първото поколение в градежа на следосвобожденска България за отхвърляне на ограниченията на Берлинския договор и за изграждането на една модерна България". Така доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", описва провъзгласяването на независимостта на България преди 113 години - на 22 септември 1908 г.

От 23 години това е официален празник в България. Той за отдаване на почит към организиралите и дръзналите да направят тази крачка, с която фактически приключва зародилата се десетилетия по-рано по време на Възраждането идея и борба българите да си имат собствена държава.

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска", се казва в манифеста на княз Фердинанд, с която се провъзгласява независимостта от Османската империя, където само преди 2 месеца е започнала Младотурската революция.

Това е и ден за припомняне, че в правилно подбран момент и с добре проведена кампания български политици и дипломати успяват да постигнат международно признаване на този акт. И го постигат въпреки - или благодарение на - оплетената, напрегната и винаги готова да избухне в конфликт ситуация на Балканите и в Европа. Както и като приемат България да плаща на освободителката Русия по над 4 млн. франка годишно в продължение на 75 години заради ползи от Руско-турската война от 1877-1878 г., които империята пропуска в новата ситуация.

Само 4 години по-късно започват двете Балкански войни и Първата световна война, завършили с национални катастрофи, над 100 хиляди убити, още хиляди ранени, загуба на територии, тежки репарации, абдикиране на монарха, който точно 10 години преди това е обявил независимостта в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново.

Денят на независимостта е и повод за размисъл за свободата и демокрацията, за велики неща, които българите могат да постигат заедно, но и за ужаси, които могат да си причиняват един на друг. Ден, на който българите би трябвало да празнуват и възможността да избират, дори когато през 2021 г. им се налага да го правят 4 пъти. Защото без независимост, някой друг щеше да решава вместо нас.

"Аз лично бих предпочел да говорим за свободно избрана зависимост (и да се гордеем, когато успеем да я постигнем!). Обвързване, което си избрал в собствен интерес; другото е ритуалистика", каза по повод днешния празник в свое интервю през 2008 г. проф. Ивайло Дичев./Дневник бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени