mycomputer.BG

Бум на варицела до април

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 519 | Брой коментари 0
09:01 13.02.2020

Все още сме в бума на детските шарки. Специалисти отчитат скок на заболелите най-вече от варицела още от декември и най-вероятно той ще продължи до към март-април. Само от началото на годината са регистрирани над 2000 нови случая. Има цикличност и тя не е само сезонна, обясни пред „Монитор“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„На всеки 6-8 години има увеличение на броя на заразените с шарки. Тогава вирусът циркулира и разболява деца, които нямат изграден имунитет. След това отново започва трупане на нов контингент и след няколко години има отново драстично завишение на броя на болните“, обясни Кунчев.

Има шест основни вида шарки – варицела, скарлатина, морбили, рубеола, розеола и вариола. За някои от тях има ваксина и вече почти не се срещат. Другите трябва да се преболедуват, като най–безпроблемно това става в детска възраст.

Най-широко разпространена у нас е варицелата. Тя е силно заразна и се разпространява много бързо. Все още сме единствената страна в ЕС, която е без ваксина за този вид шарка. Очаква се в най-скоро време да бъде пусната на пазара такава. Разрешителните са издадени и родителите, които желаят, могат да имунизират децата си

Очакваше се това да стане през февруари, но засега такава няма. Все още не се знае и каква ще е цената й.

Варицелата протича и най-леко пациентите и няма как да не бъде отчетена от джипитата. Не се нуждае от някакво специфично лечение, но броят на заразените е голям.

„Така че при една такава заболеваемост, дори 1% усложнения е много. От това идва проблемът-тъй като е много разпространена, и малкият процент засяга много деца“, коментира здравният инспектор.

Според д-р Кунчев няма значима разлика при протичането на шарките при момчетата и момичетата. По-скоро преминава по-тежко при тийнейджърите. Тогава се стига и най-често до усложнения, предимно пневмонии.

„За съжаление има и случаи на засягане на сърдечносъдова и централна нервна система - менингити, енцефалити“, добави д-р Кунчев.Обикновено у нас всяка година има между 25 000-35 000 случая на варицела, обясни и завеждащият педиатричното отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Варицелата е с много характерен обрив, който започва внезапно и няма как да се сбърка с друго заболяване - пъпка с мехурче, което се изпълва с гной и след това образува коричка.

„Карантината е около 9-10 дни, като заболяването протича на вълни, обикновено на две-три. Всяка вълна е с нови пъпки, нова температура, както и влошаване на общото състояние, липса на апетит, умора. Болните са заразни, докато всички обривни единици не станат корички“, коментира доц. Мангъров.

Скарлатината е бактериална инфекция и е различна от варицелата. Представлява стрептококи с обрив. Получава се, когато човек за първи път се срещне с тази бактерия.

„Тя има свойството да отделя екзотоксин, което предизвиква обрива. Това е диагнозата, която често се бърка. Когато в гърлото се намери такава бактерия, а такава има при 23% от хората, смятат, че става дума за скарлатина, а това не е така. Скарлатината не е лабораторна диагноза, а клинична. Всъщност огромната част от случаите, които се съобщават като скарлатини, не са такива“, обясни доц. Мангъров.

Лечението при този вид шарка е с антибиотик. Всички стрептококови инфекции се лекуват не по-малко от 10 дни, като целта е предотвратяване на късни усложнения - на бъбреци, сърце, стави. За нея е характерен т.нар. малинов език./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени