mycomputer.BG

БЦЖ ваксина пази от COVID-19

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 456 | Брой коментари 0
07:15 09.09.2020

Между 3 и 5 пъти по-нисък е процентът на заболели от COVID-19 сред имунизираните с БЦЖ ваксина. В случай на заразяване с вируса, заболяването протича по-леко при пациенти с ваксината. Това съобщи д-р Динко Младенов, пловдивски лекар който участва в борбата с коронавируса.

“Труд” потърси за коментар академик Богдан Петрунов, който разказа, че в Нидерландия почти завършва голямо проучване на БЦЖ ваксината. В рамките на проучването са ваксинирани голяма група лекари и студенти. “Оказа се, че много по-малък процент от имунизираните са се заразили с коронавирус и в същото време са прекарали по-леко заболяването. Няма съмнение, че БЦЖ ваксината стимулира тренирания и клетъчния имунитет”, категоричен е академик Петрунов.

Хората с поставена БЦЖ ваксина боледуват в пъти по-малко и от обичайните есенно-зимни инфекции. Ваксината има широк спектър на действие. Тя подобрява клетъчния имунитет, коментира д-р Младенов. Той припомни, че в Австралия с нея са имунизирани 4000 медици. “Знам, че сред тях няма заболели и няма да има”, коментира медикът.

Той подчерта, че ваксината не се поставя на болни с каквато и да е инфекция. “Има тестове, прави се квантиферонов тест, манту и други и се казва дали да се прави имунизация или не”, допълни докторът.

Той препоръча БЦЖ модифицирана ваксина за профилактика срещу Ковид-19 на всички, които нямат противопоказания за поставянето й./Труд бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени