Coca Cola

Борисов увери, че няма да се вдигат цените, след като България влезе в Еврозоната

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 28.01.2020 | Прочитания 209 | Брой коментари 0

Снимка: Novini.bg
13:08 28.01.2020

Искаме сивият сектор да излезе на светло. Целта на тази наредба (H-18) е такава. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството в отговор на въпрос дали държавата е изоставила малкия среден бизнес и дали не завива към държавен капитализъм, предаде репортер на Novini.bg.

Забелязвам странно поведение във всички нас. Говорим "къде е държавата", а когато държавата тръгне да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем, заяви Борисов.

Защо Гърция, Турция, Сърбия имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори и по-добро отношение към туристите. Не искате да има наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате "на черно" доматите и краставиците? Добре, ще оттеглим наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. В същото време се иска да се развива инфраструктурата, дори държавата да плати самолетните билети на туристите и чартърите. Добре, ще оттеглим наредбата, но искаме търговците публично да говорят кое им пречи - че хващаме оборотите по този начин? Гърците сложиха още една такса за магистралата за Солун и българите отиват и си плащат, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме "без пари ни е хубаво". В същото време казваме "защо не сменят всеки ден маркировката", "защо навсякъде не подменят мантинелите"? В Сърбия можем да си платим, в Гърция можем да си платим, в Македония можем да си платим, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят.

Целта на тол системата е, който повече чупи пътя, да плаща повече. С наредбата - да изсветлее бизнесът. Ако не ви е приятно, ако не се иска, ако считаме, че това е по-добро - така е било десетилетия и ще продължи да бъде. Зависи от нас, добави той. Ако има теми, по които наредбата да претърпи промени за доброто на всички нас, ще го направим. "Намалете на 3% ДДС" не отговаря на това, което имаме като политика. Това означава, че досега не са плащали ДДС. Ще има диалог, каза премиерът, като уточни, че днес следобед представители на бизнеса ще проведат среща с финансовия министър Владислав Горанов по темата. 

Бойко Борисов коментира и ситуацията с китайския коронавирус. Всяка година хората са уплашени от нещо. Много бързо може да възникне катаклизъм. Виждате с този коронавирус как истерията в света се вдигна за дни и какви тежки икономически последствия може да има това. Възложил съм на външно министерство да следи - ако можем, да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо. Ако ни разрешат, ще пратим самолет да ги приберем, колкото и да струва. Защото си представям колко са уплашени там, заяви министър-председателят.

В същото време има доста примери, по които можем да сме оптимисти - чакалнята на еврозоната. Много пъти сме си говорили за Европа на две скорости. Когато се съберем там, има един основен въпрос - наричаме се европейско семейство. В едно семейство е много важно и двамата да знаят какво имат в портфейлите си, какви са доходите им и как се харчи всичко. Ако искате да сте в сърцето на Европа, във вземането на решения, направете така, че вашите финанси да са сигурни и да не се получи гръцкият вариант. Затова ние с правителството и управителя Радев (управителя на Българската народна банка Димитър Радев - б.р.) полагаме всички усилия в края на април по възможности да влезем в чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Това гарантира, че повече няма да падат банки, това означава, че повече няма да се поставяме непрекъснато под риск и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цени – ще влизаме с този курс, който е днес, и няма да пада валутният борд, подчерта Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов увери, че правителството няма да предприема нищо, което поставя под риск валутния курс лев-евро, който действа в момента. Ако някой повдигне този въпрос пред нас, няма да влезем. Или ще влезем с този курс, или няма да влезем. Много е просто, ясно и точно, заяви Горанов.

Източник:Novini.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени