mycomputer.BG

Борисов: Целият свят знае, че сме най-добрите! Скоро всички ще идват при нас

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 453 | Брой коментари 0
14:09 02.07.2020

 

Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в “София техпарк”. Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума “Петаскейл суперкомпютър – България”.

,,От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива супер компютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас”, коментира премиерът Бойко Борисов

По думите на министър-председателя суперкомпютъра ще представлява една добра възможност за иновациите, автомобилните клъстери и науката.

,,Помня преди години, когато седяхме двамата с Росен Плевнелиев на дивана в Бояна и един час ми говори за този Технопарк, а Мария още тичаше по поляните в Гоце Делчев. Така че мога да кажа, че се преборихме в конкуренция не само с Балканите, но и с целия ЕС за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи… но все пак да се знае, че с 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега”, сподели още премиерът Борисов.

,,Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий. Стройте след това”, препоръча на работниците премиера./ dailystandart.com

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени