Борисов нареди проверка на даденото българско гражданство за пет години назад

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 410 | Брой коментари 0
08:29 20.11.2018

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция "Национална сигурност" да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов очаква резултатите от проверката във възможно най-кратък срок.

От миналия месец в Държавната агенция за българите в чужбина се разследва корупционна схема при издаването на документи за български произход на чужденци. Председателят ѝ Петър Харалампиев и главният ѝ секретар бяха задържани и получиха обвинения за престъпна група и подкупи. БСП настоя издадените неправомерно български паспорти да бъдат отнети.

След арестите бившия директор на отдел "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева обяви, че има доказателства, че ВМРО и лидерът й Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Именно сигналите на Матева, подадени преди това, стоят в основата на арестите в ДАБЧ. Вицепремиерът отхвърли обвиненията, а премиерът Бойко Борисов миналата седмица коментира, че ако Каракачанов е бил част от престъпната схема, щял да осуети проверките и арестите.

 

Според процедурата за българско гражданство се кандидатства чрез Министерството на правосъдието. Документите минават проверка на МВР и ДАНС, след което кандидатите се явяват на интервю, а накрая комисия с участието на пет ведомства, между които и зам.-министри на вътрешните работи правосъдието и ДАНС, дава заключението си. Накрая документите и заключенията на службите и комисията се преглеждат още веднъж и преписката се праща в президентството за окончателно одобрение./Дневник

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени