mycomputer.BG

Борисов: Когато получим самолетите F-16, ще пазим Македония, няма да я нападаме

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 261 | Брой коментари 0
13:26 01.08.2019

На Република Северна Македония се дава огромна перспектива за членство в ЕС и НАТО. И точно фактът, че на България и на Северна Македония се даде председателството на Берлинския процес ще покаже на ЕС, че народите в този регион оценяват храбрите политици. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместен брифинг с македонския си колега Зоран Заев в Скопие.

,,Аз няма да вдигна ръка срещу Македония. По историческите теми съм довел тук проф. Ангел Димитров. Но аз съм се борил  и с Германия, и с Франция да ги убедя да ни дадат темата за интеграцията на Западните Балкани по време на нашето Европредседателство и сега да блокираме членството на Македония в ЕС и НАТО... дори не искам да си помисля за такова нещо. Като идвахме насам с хеликоптера, професор Димитров ми сподели, че над всеки хълм, над който прелетяхме, са загинали десетки хиляди хора, за да може сега ние да сме заедно и да има просперитет. Няма едно възвишение, където да не е загинал човек. Така че докараме ли я дотам да блокираме членството на Македония в ЕС, в Съюза ще ми се смеят, защото знаят какви усилия съм положил. Няма нищо по-хубаво от членство на Македония в ЕС и НАТО и това също е в интерес на България'', обясни премиерът Борисов.

,,Когато получим новите самолети F-16, които ще бъдат най-модерните в целия регион, ще можем да охраняваме и въздушното пространство на Македония. Казвам охраняваме, за да не излезе някой да каже, че ще ги нападаме'', отбеляза той.

,,Комисиите имат историческа задача и до октомври се надявам да приключат с тези теми. Би било обидно към гибелта на хората, загинали по тези земи, ако не бъде постигнато съгласие. Аз ще се съобразя с това, което кажат историците, иначе ще бъда обвинен, че съм продал историята на България. Историците трябва да намерят на всяка цена приемливото решение, което е важно за младите хора и за перспективата. Така че се надявам историците да положат огромни усилия за правилното изразяване на историята, която ни обединява'', подчерта Бойко Борисов.

,,Следя от близо медийното пространство в Македония и виждам външни сили, които работят срещу България. Кажете ми, с какво ние застрашаваме Северна Македония? Кое налага да се тиражира такава злоба? Нашият интерес е да сте в НАТО и ЕС. Нашите военнослужещи се обучават заедно на полигоните в България. Помагаме с всичко и на Сърбия, защото те също са братски народ. С Гърция също поддържаме отлични отношения'', добави още българският министър-председател.

След края на пресконференцията премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата ''Св. Спас'' в Скопие./Новини бг

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени