Борисов и Ердоган откриват Желязната църква в Истанбул

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 252 | Брой коментари 0
08:54 07.01.2018

Ремонтираният български храм „Свети Стефан“ в Истанбул ще бъде официално открит и осветен днес.

Тази година се навършват 120 години от построяването на Желязната църква, изградена с усилията на българската общност в Цариград. Негово Светейшество патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей заедно ще осветят църквата „Св. Стефан“.

На събитието ще присъстват и българският премиер Бойко Борисов, както и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. След освещаването в неделя в църквата "Свети Стефан" ще има редовни богослужения.

Желязната църква "Св. Стефан" е един от основните символи на българската православна общност в Истанбул. Тя е построена в квартал „Фенер“ на брега на Златния рог, върху терен, който в средата на 19-и век е дарен от Стефан Богориди.

Църквата „Свети Стефан” е на само архитектурен паметник, на това място през 1860 г. за първи път Иларион Макариополски служи на български език.

Цялостното реставриране на храма продължава шест години и е финансирано от Община Истанбул, която отпуска 15 милиона турски лири за ремонта./ offnews.bg

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени