Болното от чума прасе "попада" на територията на Самоков, засега само Боснек е в рискова зона

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 222 | Брой коментари 0
15:28 21.08.2019

Дивото прасе с африканска чума, намерено на територията на „Витошко-Студена“  е на територията на село Ярлово, което е община Самоков. Това поясни днес на извънредно заседание на епизоотичната комисия в Перник  инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.  Комисията беше свикана спешно от областния управител Ирена Соколова.

Това е в известна степен добра новина за пернишко, тъй като в законоопределената 8-километрова рискова граница ще попадне само село Боснек. Под въпрос е Чуйпетлово. Засега според Дамянов най вероятно няма да се стигне до Горна и Долна Диканя. В село Боснек ще се вземат проби от всички налични прасета.

Дамянов поясни, че засега има общо 4 случая на потвърден вирус на територията на предприятието. След последният случай, заради който се събра епизоодичната комисия в Перник няма намерени умрели трупове, а въпросното диво прасе е намерено в капан и пробата е положителна.

В зоната, където е намерено прасето ще се забрани ловуването.

На пресконференцията стана ясно, че в региона все още не е решен въпросът със загробването на животните. Ясно е, че вариант като екарисаж е невъзможен. Има допълнителни изискванията с оглед на това, че Витошко-Студена е в непосредствена близост до вододайна зона.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени