mycomputer.BG

Болници дерат с такси „носилка“ и „мерене на кръвно“

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 452 | Брой коментари 0
07:36 11.12.2019

Болници въведоха такса „носилка“ на територията на самото лечебно заведение и прибират по 7 лв. за мерене на кръвно. Други калкулират над 700 лв. на час за операционна зала. Това съобщиха от Асоциацията на здравните застрахователи. Оттам са засекли нарушения в общо 28 лечебни заведения в страната.

 „Токуда“ например за операция на пациент с хидроцефалия е поискано допълнително заплащане в размер н 5440 лв. при положение, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща за същото 3800 лв. В исканата сума са включени 900 лв. за избор на екип, 4420 лв. за имплант, непокрит от НЗОК и 120 лв. за по-добри битови условия. От справката за разходите за лечението обаче става ясно, че то е оценено на 10 446,16 лв., като е калкулиран и "час операционна зала"- 892 лв., както и всяко измерване на кръвно налягане по 7лв.

От справка на асоциацията, с която „Монитор“ разполага, става ясно, че масово болницата изисква доплащане за "Пакет поискани и предоставени дейности" в размер до 945 лв., който включва: "осигуряване на транспортьор в рамките на различните звена на болницата, оценка на риск от падане, оценка на риск от болка, посещение на специалист за работа с пациенти и консултация, свързана със социални въпроси". Освен този пакет почти всички пациенти заплащат "такса битово обслужване" – 120 лв., която включва "висококачествено постелъчно бельо, завишени хигиенни грижи и контрол, административни услуги-оформяне и обработка на документи и консумативи за административно обслужване".

При нормално раждане, заплатено от НЗОК, доплащането от 2435 лв. включва "900 лв. избор на екип, 600 лв. адаптация на семейството и ултразвуков скрининг на новороденото; 85 лв. такса битово обслужване, 100 лв. на ден за седиране, придружаване и реанимационни грижи за новородени деца по време на високоспециализирана дейност за компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс.

„Запознат съм със сигнала на Асоциацията на здравните застрахователи. Ще засиля контрола и ще регламентирам по-добре протокола на контролните функции. Ще изисквам много повече от Изпълнителната агенция за медицински надзор, увери здравният министър. В проект за изменение на Закона за лечебните заведения сме предвидили мерки, с които ще регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани и кои не от пациентите. Това ще бъде отбелязано и с промени в Наредбата за достъпа до медицинска помощ“, каза Ананиев. Той допълни, че Министерството на здравеопазането работи много добре с прокуратурата, за да не продължават нерегламентираните плащания от болните и техните близки./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени