Богородица от Бачковския манастир цери онкоболни

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 359 | Брой коментари 0
19:36 22.04.2018

Чудотворната икона на света Богородица в Бачковския манастир е помогнала на стотици вярващи в молбите им за изцеление или сдобиване с първа рожба. Една от историите, записана в манастирските хроники, е на Маруда от Асеновград.

В началото на 80-те години на миналия век тя отишла в манастира да търси утеха, защото имала рак на носа. Видяла отец Михаил пред манастира и го помолила да отидат заедно до местността Клувията, където е била открита навремето чудотворната икона. Влезли в малката пещера и започнали да се молят, като по някое време Маруда усетила, че силата на изцерението идва от страната на отеца.

След като слезли от Клувията, жената отишла веднага на лекар, който установил, че няма следа нито от тумора, нито от неговите разсейки. Според друга история, развила се буквално преди няма и месец, бизнесмен от Пловдив, който бил на среща с игумена на обителта архимандрит Самуил, проходил. Човекът имал много силни болки в единия си крак и изключително трудно се качвал по стълбища. Бил по прегледи и лекарите били категорични, че това трябва да се оправи с операция. След срещата при отец Самуил бизнесменът докоснал чудотворната икона на света Богородица, помолил се и тръгнал да си ходи.

Веднага, още докато слизал по стълбите от втория етаж в манастира, възкликнал, че не усеща пронизващата болка. Отишъл и на лекар, който установил, че нуждата от операция чудодейно е отпаднала, разказа игуменът на обителта архимандрит Самуил. Той знае и друга история с щастлив край. Жена не можела много години да си има дете. Молила се на чудотворната икона и чудото станало. В знак на смиреност тя отишла в манастира, за да работи, и започнала да продава свещи на вярващите.

На всеки Великден в Бачковската света обител по традиция има литийно шествие с чудотворната икона от манастира до местността Клувията, където е била намерена от две овчарчета. Това е единственото литийно шествие с чудотворна икона по време на великденските празници в страната. Хората плетат венци и с тях окичват дървения постамент, върху който слагат чудотворната икона и я носят на ръце над 5 км в едната посока. И тази година от манастира към Клувията вярващите изнесоха първото копие на чудотворната икона, което има същите сили като оригинала, казва архимандрит Самуил.

Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Самото разположение е по волята на изобразената Божия майка и е свързано със скриването и намирането ѝ. Съществува също така предание, че чудотворната икона е копие на легендарната икона на Богородица, нарисувана от ев. Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

Изображението на Божията майка е от типа „умиление”, облечено в сребърни и златни обкови. Все още частичните проучвания върху живописта ѝ сочат като най-вероятна датировка ХІ в. или края му. Отстрани на образа на св. Богородица може да се разчете надписът „влахерниотиса”, което говори, че тя повтаря живописния тип или пък е копие на прочутата Влахернска Богородица – покровителка на Константинопол. Източник: Ретро

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени