BMW изтегля от пазара над 320 000 дизелови автомобила

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 452 | Брой коментари 0
07:41 09.08.2018

ВМВ (BMW) изтегля над 320 000 дизелови автомобила от Европа заради технически дефект, който може да причини пожар в движение. Мерките идват след близо 30 подобни регистрирани случая в Южна Корея от началото на годината. Проблемът дори накара някои паркинги в страната да обявят, че отказват да приемат BMW-та поради страх от пожар. Впоследствие компанията обяви, че съмнения за дефекта има и на европейския пазар, като оттам ще бъдат изтеглени близо 10 модела, произведени между 2012 и 2016 година.

 Общо 27 случая на коли, запалили се в движение, са регистрирани в Южна Корея в периода януари-юли тази година. Проблемът идва от дефектен охладител в системата за рециркулация на отработените газове. От компанията обявиха, че той може да предизвика пожар само при продължително шофиране на висока скорост, но не и в спряло положение.

Снимки и видеа на горящи автомобили, разпространени в социалните мрежи обаче предизвикаха притеснение сред шофьорите в страната, като местни медии съобщиха за паркинги, които вече отказват да приемат BMW-та. Общо 13 шофьори от страната преди дни заведоха съдебен иск срещу компанията и искат обезщетение от около 3500 британски лири всеки, защото не се чувстват безопасно по време на шофиране. Моделът, при който проблемът се среща най-често, е седанът 520d.

 Пред корейския "Таймс" норвежецът Том Дал-Хансе, който живее в Сеул, разказва, че преди седмица е спрял да кара колата си и вече пътува с градски транспорт: „Не искам да въвлека себе си, съпругата ми или други хора в беда, в случай, че колата пламне, особено ако това се случи в тунел, където последиците могат да бъдат сериозни. Чух и за шофьори на такси, които избягвали да карат близо до BMW-та”.

Преди дни BMW обяви, че изтегля общо 106 хил. автомобила в страната за подмяна на дефектния компонент. Вчера директорът на южнокорейския клон на BMW официално поднесе и извинения.

 Впоследствие обаче компанията обяви, че общо 324 000 дизелови автомобила ще бъдат изтеглени и от европейския пазар, въпреки че до момента не се съобщава дали има регистрирани запалвания в Европа. Моделите, които ще бъдат изтеглени, са тези от сериите 3, 4, 5, 6, 7, X3, X4, X5 и X6 с четирицилиндров дизелов двигател, произведени в периода април 2015 г. и септември 2016 г. и с шестцилиндрови двигатели, сглобени в периода юли 2012 г. и юни 2015 г. 96 000 от потенциално засегнатите автомобили са в Германия. От компанията обявиха, че изтеглянето ще започне в най-скоро време.

През май BMW изтегли над 300 000 коли и от британския пазар заради проблем с електрическото захранване, което можело да спре внезапно в движение. Поводът бе инцидент, при който загина британски шофьор през 2016 г. Тогава автомобилът му се блъска в дърво, тъй като водачът не забелязва идващото насреща BMW, чийто фарове угаснали внезапно.

 През 2016 г. компанията изтегли 110 000 коли и от Япония – този път заради проблемните въздушни възглавници Takata, за които стана ясно, че дават дефект и могат да се взривят при излагане на топлина и влага./Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени