Близо 1/3 от българите имат спестявания само за 1 седмица напред

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 210 | Брой коментари 0
09:56 16.09.2020

Почти 1/3 от  българите могат да се издържат финансово не повече от 1 седмица, ако загубят източника си на доходи. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие,  проведено в 26 различни държави, което е фокусирано върху финансовата грамотност на населението, съобщава manager.bg. Според резултатите:

►26% от българите имат спестявания, за да издържат 1 месец без доходи,

►15% - за три месеца,

►10% имат "бели пари за черни дни" за поне 6 месеца.

Цели 18% или близо 1/5 от анкетираните българи са отговорили „Не знам“ на въпроса „Ако изгубите основния си източник на доходи колко време ще можете да покривате основните си разходи, без да вземете пари назаем или да се преместите да живеете другаде“.

Най-голям дял хора без спестявания има в Грузия – като там половината от анкетираните не могат да издържат повече от 1 седмица в случай, че загубят източника си на доходи. Близо до този резултат са Русия (42%), Индонезия (46%), Хърватия (36%) и Унгария (35%). В Румъния 30% от населението не могат да изкарат и една седмица без доходи, 30% ще издържат 1 месец, 11% - до три месеца и 7% повече от 6 месеца.

Най-големи спестявания имат в Хонконг – там 55% от хората могат да издържат над 6 месеца без доходи. След тях се нареждат гражданите на Южна Корея, където 37% от анкетираните имат спестявания за поне шест месеца и Австрия с 34%.

Средно за 26-те страни, 28% от анкетираните имат спестявания за по-малко от седмица./ 19min.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени