Благоевград официално остана без кмет

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 29.04.2020 | Прочитания 126 | Брой коментари 0
09:00 29.04.2020

Oбщинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно мандата на кмета на Благоевград Румен Томов, който продължи малко повече от шест месеца. Решението беше взето след тежко заседание, продължило повече от три часа. Малко преди решението да бъде взето членовете на избирателната комисия, които са от квотата на БСП, излязоха в почивка и не се върнаха.

Причината да се стигне до предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград, е че той е пропуснал в законовия 30-дневен срок след избирането му за кмет да прехвърли фирмата си и да се заличи като търговец, въпреки че макар че е направил тези постъпки.

Томов се яви на местните избори през 2019 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП. На балотажа спечели надпреварата срещу тогавашния кмет Атанас Камбитов. След вота, Камбитов подаде сигнал до ОИК за това, че Томов не е заличен като едноличен търговец в законоустановения срок, което не му позволява да заема длъжността. Казусът стигна до разглеждане и в Административния съд в Благоевград, който излезе с решение за прекратяване на пълномощията на настоящия кмет. Томов обжалва пред ВАС, където тричленен съдийски състав потвърди решението на колегите си от Административния съд в Благоевград за прекратяване пълномощията на Томов.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия беше свикано в рамките на изискуемия срок след решението на тричленен състав на Върховния административен съд.

Сега предстои Общинският съвет на Благоевград да избере временен кмет до провеждане на нови избори./Дир бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени