mycomputer.BG

Бизнесът очаква нов ръст на безработицата през есента

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 164 | Брой коментари 0
09:36 17.06.2020

 

През последните три седмици броят на новоназначените работници е по-голям от освободените. Това е в резултат на доминиране на тенденцията за назначаване на сезонните работници в туризма и строителството. През есента ще има обратна тенденция. Ако дотогава не се почувства по-осезаемо отблъскване от дъното, на което се намираме, има опасност да се увеличи безработицата, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

От АИКБ смятат, че "дъното" е достигнато през май, но през юни няма видимо изтласкване. Според Велев, може да има повишаване през юли. Той е на мнение, че кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година.

„Ние настояваме е да се направи нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта, за да се противодейства на този взрив на безработицата. Февруари се оплаквахме от недостиг на работна ръка, а само за април имаме 1,77% увеличение.

След година и половина пак ще стигнем до стремежа да искаме да внасяме работници. Единият сценарий е да се върнем към миналогодишните нива на продажби през 2021г. Ако това се случи, отново ще имаме недостиг на работна ръка”, обясни председателят на АИКБ.

Според него, ако сега бизнесът не успее да задържи хората на работа, ще им бъде още по-трудно. Мярката за подкрепа на заетостта ще има нов дизайн от 1 юли. При среща между бизнеса и премиера се стигна до решението за споразумение минималната заплата да е според професията. Велев определя това решение като огромен успех.

„От няколко месеца преговаряхме със синдикатите. Постигнахме съгласие по над 40 реформи, които предложихме на правителството. Споразумението е тристранно и в него в средносрочен план са обосновани реформи, за които трите страни са съгласни, че трябва да ги подкрепят.

Една от тези 40 е за договаряне на национална минимална работна заплата и на тази основа договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности”, обясни той.

Според него, в страните, където има такава практика, минималните работни заплати са с 60% по-високи./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени