Биткойнът струва над 3 пъти повече от БВП на България

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 259 | Брой коментари 0
17:10 04.12.2017

Пазарната капитализация на виртуалната валута биткойн вече е над три пъти по-висока от брутния вътрешен продукт (БВП) на България.

След като криптовалутата поскъпна до близо 12 хил. долара през уикенда, пазарната й капитализация премина ниво от 200 млрд. долара за първи път в историята.

Това е над три пъти повече от БВП на страната ни, който през тази година се очаква да достигне приблизително 61 мрлд. долара.

С пазарна капитализация от 200 млрд. долара, биткойнът вече е по-скъп от множество големи корпорации, като изпреварва икономиката не само на България, но и на голяма част от страните по света, с изключение на суперсилите.

Рекордите, които чупи биткойнът, провокираха изданието Bloomberg да демонстрира с нагледни примери колко точно струва най-популярната криптовалута.

Нова Зеландия, чиято икономика разчита на земеделието и туризма, отчита БВП в размер на 185 млрд. долара, сочат данните на Световната банка за миналата година.

Биткойнът струва повече от икономиките на страни, като Катар, Кувейт и Унгария. 

Пазарната капитализация на биткойна вече е по-голяма от две от най-големите банки в света. Goldman Sachs Group Inc. има пазарна капитализация в размер на 97 млрд. долара, докато UBS Group AG се оценява на около 67 млрд. долара.

Дори общият сбор на тези две цифри не достига стойността на биткойна.

И двете финансови институции засега се държат настрана от пазара на криптовалути, макар да има индикации, че в близко бъдеще този пропуск ще бъде поправен.

Изпълнителният директор на Godman Sachs Лойд Бланкфайн посочва, че е твърде рано за биткойн стратегия, докато швейцарската UBS заявява, че няма да вкара виртуалните валути в портфолиото си поради риск от появата в бъдеще на национални регулации.

Въпреки тези изявления, Goldman Sachs вече прави анализи на кирптопазара, като се говори, че банката скоро ще създаде звено за посредничество при инвестиции в криптовалути.

От друга страна, в швейцарския банков сектор вече има примери за местни банки, включили виртуалните валути в услугите си./ profit.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени