Coca Cola

Бисери от кандидатстудентския изпит по история в СУ

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 687 | Брой коментари 0
10:14 04.07.2013

Болярите Асен и Петър, оглавили през XІІ век българския бунт срещу византийците, били „в конфликт на интереси”. Това ясно след изнесената от проверяващи нова порция с бисери от кандидатстудентския изпит по история в СУ. На тях им се падна темата „Възстановяване и развитие на българското царство в периода 1185-1207 г.”, която обхваща периода на владичеството на братята Асен и Петър. Кандидат-студентите можеха да пишат и по втора тема: „България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)”.

С своите писания кандидат-студентите съчинили, че „императорът на Византия засилил духовния гнет по нашите земи като заповядал да бъдат събрани голям брой овце, волове и свине”. В други съчинение близките като фонетика думи отново изиграват лоша шега на един от кандидатите и той написва България преминава „пред логото” на Римската църква, вместо че държавата ни влиза „в лоното” на католическата църква. Според бъдещите висшисти Петър и Асен били доста пасивни в действията си, защото България е на кръстопът между Европа и Азия и не се знаело кога и от коя страна да се очаква нападение, съобщава "Монитор".

В темите на младежите е пълно и с безсмислени изречения като например „Разделянето на териториите води до коронясване на Асен като цар на българите, титулован Петър”, „Актът на доверие в успеха на начинанието и в плана на братята е наказан.” Проверяващите се учудили и на фрази от типа „ мирно потушаване на междуособиците”, „млади деца” или на констатацията, че „Тодор приема името Петър в култ към цар Петър”. Зрелостниците написали още, че за да бъдат избегнати спречквания между двамата (Петър Делян и Тихомир) Тихомир бил убит с камъни по стар обичай.

В историческите си разработки зрелостниците засегнали и темата за данъците, като написали, че „ в българските земи вземането на данъци винаги е било съпровождано с голям брой злоупотреби на отделни законодатели за сметка на множество данъкоплатци”. Наблюдава се и неуместно използване на чуждици. Така например кандидат-студент написал, че „независимо от интересното стартиране на българската държава финиширането не е толкова добро”.

Както „Монитор” вече писа, почти половината от кандидат-студентите са изкарали слаба оценка на изпита по история в Алма матер. Пълна шестица нямаше, отличните оценки са едва 53. На изпита се явиха общо 1024 кандидати.

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени