Би Би Си избра село в Пернишко, за да покаже демографската катастрофа у нас!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 7078 | Брой коментари 0
08:36 08.09.2017

Екип на Би Би Си избра село Калотинци в Пернишката  община Земен за да направи репортаж за демографската катастрофа в България.

Тридесетгодишен мъж, който ще напусне селото си, защото не може да си намери съпруга в опустяващия регион; баба, останала единствената жива душа на родната си улица; семейство, което разнася бакалски стоки от село на село.

Такава картина на опустелите региони на България рисува радиорепортаж на Би Би Си за топящото се население на страната. "Над 600 души имаше в селото, а сега сме 13. Някои са в гроба, останалите в градовете", казва дядо Боян от Калотинци. И добавя: "Къщи има, народ нема."

Той пазарува от мобилния магазин на семейството Атанас и Лили Борисови, които обикалят с бусчето си от село на село, за да носят хляб, кисело мляко, цигари, бира, дори лекарства. Правят това от десет години и не са пропуснали доставка, дори при непроходимите зимни пътища. Ако някой от клиентите им не се появи на обичайното място, го търсят, разтревожени. Случвало им се е да намират починал човек в къщата му.

"Ако не дойда, няма да знаят дали баба Станка още е жива", казва жената, която чака мобилния магазин в Смиров дол на площада, където някога са се виели хорца. "А сега съм само аз. Как да не съм самотна, много ми е трудно, много", казва тя просълзена. "Аз не мога да се въздържим", извинява се за плача си. "Не виждам бъдеще (за селото)."

Баба Станка, както и други жители на околните села, благодарят само на доктор Магдалена Иванова, на която се обаждат по всяко време. Лекарката отговаря на четири обаждания по време на десетминутното интервю. "Всичко е направено за големите градове", отговаря тя на въпрос дали правителството се грижи за населението в селата. "Искам понякога да кача някой от институциите и да го докарам да види какво става, тях не ги интересува", с тези горчиви думи тя изпраща екипа на Би Би Си.

Правителството въвежда мерки за увеличаване на раждаемостта – финансова помощ при проблеми с фертилността, грижа за децата и съдействие за изплащане на ипотеки. Окуражава и българите, живеещи в чужбина, да се върнат. Но никого другиго, гласи репортажът..

"България не се нуждае от необразовани бежанци", казва вицепремиерът по демографията Валери Симеонов. На въпрос дали страната би приела образовани мигранти, при положение че необразованите нямат място там на фона на намаляващото население, Симеонов казва: "Не съм казал, че нямат място тук, казах, че не са добре дошли." И се мотивира с различната култура, религия и битови навици.

Очевидно е, че българското правителство не вижда имиграцията като възможно решение на проблема с топящото се население, коментира репортерът на британското радио Рут Алекзандър.Макар че правителството има много идеи как да стимулира раждаемостта, хората в провинцията имат чувството, че политиците приказват, но не действат. "Абсолютно нищо няма да направят. Всеки се интересува от само от себе си", казва дядо Боян от Калотинци./inews.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени