Безплатни прегледи в Белодобробната болница

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1094 | Брой коментари 0
14:18 20.11.2013

Българското дружество по белодробни болести отбелязва 20 ноември - Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ. През целия ден, в някои градове, белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. Сред тях са Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, София и др.

В Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души, колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От това страдат милиони хора в цял свят. Повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.

Болестта заема приоритетно място и сред болестите в България. На 27 юни 2012 г. 2 795 българи направиха изследване на дишането в 8 града като част от кампанията „Световен Ден на Спирометрията - 2012". Бяха открити 477 случая с отклонения, което е 17% от всички изследвали се. Ново проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3 000 рискови пациента в различни градове на България показа, че повече от половината от тях имат ХОББ, без да подозират това.

Данните показват, че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии - тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена - затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания./ Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени