Lotus homes

Без таван за отсъствията в предучилищните групи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 740 | Брой коментари 0
09:11 04.09.2021

Децата, които са записани в задължително предучилищно образование, могат да не ходят на градина по преценка на родителите си при червен сценарий. Това предвижда изменение и допълнение на Наредбата № 5 за предучилищното образование, подписано от служебния просветен министър проф. Николай Денков. Така родителите няма да се съобразяват с тавана от 10 отсъствия по семейни причини за учебна година, ако в областта е регистрирана заболеваемост над 250 на 100 000 души.

„При обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес в детската градина или училището не е преустановен, при наличие на регистрирана 14-дневна заболеваемост над 250 на 100 000 души от населението в съответната област, децата, записани за задължително предучилищно образование, могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора“, гласят промените, обясниха за "Монитор" от образователното министерство. Така при червен сценарий родителите ще могат да пиша бележка до директора и детето може да отсъства от градина.

За изминалата учебна година бе въведена подобна практика. Тогава отсъствията на децата в задължителна предучилищна възраст обаче бяха допустими само за определен период след издадена заповед на министъра на образованието и науката за конкретна община. Заповедта пък се издаваше въз основа на мотивирано предложение на кмета на дадената община, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция или на местния координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 или карантинирани жители. Така често родителите се чудеха дали могат да оставят децата си вкъщи и докога.

В Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини пък бе записано, че посещението на градина или ясла на децата, за които предучилищното образование не е задължително, може да бъде прекъсвано и подновявано по преценка на техните родители./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени