Бабите и дядовците са вредни за внуците

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 726 | Брой коментари 0
08:36 19.11.2017

Пътят към ада е павиран с добри намерения – тази английска поговорка важи с пълна сила за отношението на баби и дядовци към внуците. Мащабно изследване на Университета в Глазгоу, Шотландия, стигна до извода, че възрастните роднини съвсем неволно и добронамерено вредят на малките си наследници като системно им позволяват да ядат вредни “лакомства”. Освен това те често ги предпазват от физическо натоварване, “за да не се изпотят”, пише английският вестник The Telegraph.

Изводите на проучване са резултат на обобщение на 56 независими изследвания на учени от различни страни. Те недвусмислено сочат, че това поведение на бабите и дядовците предразполага внуците към напълняване и болести в бъдеще – диабет и високо кръвно налягане.

Допълнителна вреда е, че много възрастни пушат в присъствието на децата, а това води до повишен риск от рак, когато те пораснат”, твърди една от ръководителките на проекта д-р Стефани Чеймбърс от Глазгоу.

В доклада се казва: “Бабата и дядото, опитвайки се да угодят на малките деца, са склонни да им дават храни, които не само, че не са полезни, но са доказано вредни. Дори и при най-малкия намек за проблясък на гняв от страна на детето, бабата вади от шкафа кутия с бонбони, вафли или буркан със сладко – само и само “мир да има”.

За 44% от децата във Великобритания се грижат баби и дядовци, сочи проучването. В България няма няма данни, но почти сигурно е, че процентът е доста по-висок.

Според психолози това самосъзнателно поведение, особено на бабата, е заради желанието да бъде необходима и уважавана. Като дава любов, бабата иска да получи същото в замяна. Обсебващото възпитание на някои възрастни е продукт от липсата на внимание от страна на собствените им деца. В своя внук те виждат източник на безпристрастна любов, от която се нуждаят толкова много.

Най-простата препоръка е децата да се отглеждат от бабите и дядовците само при условие, че те ще се съобразят с режима, наложен от родителите./Труд

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени